Masszázs

Masszázs

Mozgásszervi rendellenességek kezelése, gerincferdülés (gyermekeknek is!), gerincsérv kezelése, egyéb degeneratív elváltozások kezelése.

KISMAMA MASSZÁZS

Ez a speciális masszázs a kismamák váll-, talp-, illetve lábfej fájdalmait enyhíti.( ha csak egy területet érint a masszázs (pl: csak talp)

GYERMEK MASSZÁZS

A kisgyermekek gerinc degenerációjának a kezelésére (pl: gerincferdülés), illetve egyéb mozgásszervi elváltozásának a gyógyítására szolgál.

Szépészeti Masszázsok

Arcmasszázsunk célja a bőr fejlesztése és az öregedési folyamatok késleltetése, valamint a szövetek rugalmasságának a megőrzése és a bőr frissítése. 

A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

Kitűnően alkalmazható pl.: gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására (az izomtónus visszanyerésére). A gyógymasszőr vagy gyógytornász vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően végzi a kezelést. A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak. 

Helyileg és reflexes távolhatás révén is javítja a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat. A simítás, a gyúrás bizonyos fogásai, a vibráció és a végtag kirázása izomlazító, a gyúrás más formái: a dörzsölés és az ütögetés inkább izomtonizáló hatásúak.


 A gyógymasszázs formái:

Svéd masszázs: 

A svéd masszázs egyes fogásai: simítás - dörzsölés - gyúrás - ütögetés - vágás - vibráció - kirázás.

Reflexzóna masszázs: 

Elsősorban reflexes hatásokat ér el; segítségével a belső szervek működése, így a szív, epehólyag, és a belek működése is befolyásolható. Ennek alcsoportjai: a szegment masszázs, a kötőszöveti masszázs és a perioszteális (csonthártya) masszázs.

Szegment masszázst 

A gerinc bizonyos szakaszainak két oldalán végzik. A mozgásszervek, de a belső szervek is szegmentális beidegzésűek, vagyis a gerincvelő bizonyos szakaszából kapják beidegzésüket. A gerincvelőből, illetve gerincből kilépő idegek a megfelelő gerincszakasz melletti terület masszázsával befolyásolhatók. Jól használható enyhe-közepes fokú keringészavar, érszűkület, koszorúér-betegség, de epe- és bélbetegségek, valamint isiász kezelésére is.

Kötőszöveti masszázs

A kötőszövet reflexzónáinak befolyásolására alkalmas. Különleges technikát igényel, ezért elsősorban gyógytornász végzi. Megfigyelték, hogy a belső szervek vagy ízületek betegségei, fájdalmai bizonyos bőrterületeken, illetve a bőr alatti kötőszöveten reflexesen kialakuló, tapintható elváltozást, behúzódást, duzzanatot, feszülést okoznak. E területek speciális masszázsa a megfelelő ízületeket, belső szervi betegségeket, valamint a vegetatív idegrendszert jótékonyan befolyásolják. Elsősorban a hát, a derék valamint a far területén találhatók az egyes szerveket reprezentáló bőr- és kötőszöveti zónák.

Perioszteális (csonthártya) masszázs 

A kötőszöveti masszázs speciális formája. Főleg a keresztcsonttájon alkalmazzák a bélműködés serkentésére, illetve a női nemi szervek működésének befolyásolására.

Nyirokmasszázs: 

A nyiroködéma (lymphoedema) kezelésére szolgáló speciális masszázs, melyet kézzel és géppel végez a gyógytornász. Komplex kezelés része, mert a nyiroködéma csökkentésére speciális torna, és a duzzadt végtag speciális pólyázása is feltétlenül szükséges. Nyiroködéma a felső végtagon leggyakrabban emlőműtétet követően, az alsó végtagon visszatérő orbánc következtében alakul ki.


A masszázs ellenjavallatai

Helyi bőrelváltozás, bőrsérülés, bőrbetegség, visszeresség, akut lázas betegségek, fertőzések, terhesség, menstruáció, súlyosabb keringési zavar, szívelégtelenség, rosszindulatú daganatok, vérzékenység. Véralvadásgátló kezelés esetén is óvatosságra van szükség.

Nyirok masszázs

A nyirokmasszázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához. Csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Az erős immunrendszer bázisát, a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, / védőbástyája, így fontos hogy megfelelően tudja feladatát ellátni.

A nyirokmasszázs ma már tudományosan bebizonyított és elismert eljárás. A nyirokrendszer a szövetekben termelődő nyiroknak a szállítására, részben pedig a fehérvérsejtek termelésére szolgál. A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokmasszázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás.  


A nyirokmasszázs hatási közé tartozik, hogy mérséklődik a feszülés és a nyomás miatti fájdalom. Hatással van az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens, álmos, nyugodt lesz. A jól kivitelezett masszázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyek feladata a fájdalom csökkentése. 
Az idegrendszer mellet hatással van az immunrendszerre is. A nyirokmasszázs hatására a folyadékegyensúly normalizálódik ezáltal a védekezés is hatékonyabbá válik. A nyirok izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (mint pl. fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok) a méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el.


A nyirokmasszázs kivitelezése (min. 1,5 óra) teljesen eltér a hagyományos masszázs során használt fogásrendszertől. Enyhe gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások a nyirokelvezetést segítik elő. Minden fogás nyomó és lazító fázisból áll. Rendszeresen alkalmazva érhető el siker, egy kezelés nem elég. 

Gyermek masszázs

Mivel a gyermekek sokkal kisebbek, törékenyebbek, kezelésükkor kiemelt figyelemmel kell lenni életkorukra és testi adottságaikra.

Az ember vázizomrendszere és csontozata kb. 21-25 éves korára éri el végleges fejlettségét. A csontok erre az időpontra nyerik el végleges formájukat, fejlettségüket, teherbírásukat. A fiatalabbak csontozata, porcaik, ízületeik, még gyengébbek, fejletlenebbek, törékenyebbek, ezért masszírozásnál ügyelni kell arra, hogy sokkal finomabb mozdulatokkal, sokkal kisebb erővel szabad rajtuk dolgozni.

Ebből az érzékenységből fakadóan nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő szakember kiválasztására. Nagyon fontos, hogy kizárólag olyan szakembert válasszunk, aki rendelkezik a megfelelő végzettséggel, képzettséggel, és megfelelő gyakorlata is van hozzá, mivel egy rossz kezeléssel, de akár egyetlen rossz mozdulattal is komoly sérülést, csonttörést,de akár maradandó károsodást lehet okozni.

A felnőttekhez hasonlóan, a gyermekeknél is vannak olyan állapotok, amikor kifejezetten tilos a masszázs alkalmazása: Ilyen állapotok a lázzal járó állapotok, különböző bacilusos és vírusfertőzéses megbetegedések,fertőzések, a bőr betegségei, valamint nyílt sebek esetén. Szintén nem masszírozhatók a rosszindulatú daganatos betegek, az akut gyulladásban szenvedők, a vérzékenységben szenvedő (hemofíliás) betegek.

A továbbiakban egyes tipikus masszázsfajtákat és a hozzájuk kapcsolódó korosztályokat tekintjük át - a Wellness masszázs, frissítő masszázs.

Ezeknek a masszázstípusoknak az alkalmazása kamaszkortól felfelé igazából nem ütközik akadályokba, de ügyelni az arányosan csökkentett idő és erő alkalmazására.

A kamasz kor alatt sem lehetetlen az alkalmazása, de tisztában kell lenni azzal, hogy a kisebb gyerekeket lényegesen rövidebb ideig lehet, és szabad masszírozni, mint a nagyobbakat. Náluk, a kb. 3-12 év közötti korosztálynál a frissítő masszázsok idejét kb. 15-20 percre válasszuk maximumnak, mert ez az az időtartam, amit még egy helyben végig bírnak ülni vagy feküdni.

Gyógymasszázsról akkor beszélünk, ha a masszázs célja kifejezetten az izomszövetek regenerálása, vagy a vázizomrendszer rendellenességeinek helyreállítása, vagy sérülés, baleset utáni rehabilitáció. Gyógymasszázs kizárólag orvosi utasításra és az szerint végezhető.

Ha a gyermeknél a növekedése, fejlődése során bármilyen rendellenességet észlelünk, illetve a sportból származó túlterhelésből származó sérülés keletkezik, vegyük fel a kapcsolatot a gyerekorvossal, és rajta keresztül a szakorvosi ellátórendszer tagjaival. Az orvosok, a gyógytornász, és a gyógymasszőr közösen egyeztetve készítik el a rehabilitációs programot, hogy a betegen a lehető legjobb eredményt érjék el. Kórházi ápolás esetén a pácienst kezelő orvossal kell konzultálni a lehetőségekről.

Babamasszázs

A masszázsból a legfiatalabb 0-3 év közti korosztálynak sem kell kimaradnia, sőt kifejezetten jó hatással van rájuk, mind a testi, mind az idegi, mind a lelki fejlődésükre. A babáknál mind a testet, mind a végtagokat szoktuk masszírozni nagyon finom mozdulatokkal. Ez fejleszti tapintási érzékelésüket, reflexeiket, fejleszti izomzatukat, növeli az izomtónusukat, de az idegrendszerükre is jó hatással van. Fejleszti azt, figyelmesebbé, aktívabbakká teszi őket, és lelkileg is nyugodtabbak, stabilabbak lesznek.

Koraszülöttek esetében is kifejezetten pozitív eredményeket lehet elérni masszírozással, mind fizikai, mind lelki vonatkozásban.

A masszázs további érdekes alkalmazására mutat példát a célirányosan ,a bélrendszer traktusai fölött végzett körkörös masszázs, amely a babáknál sokszor jelentkező tipikus tünetet: a székrekedést, a pangó széklet problémáját orvosolja, ezzel akár gyógyszerek nélkül is helyreállítható a megfelelő bélműködés, és székelés.

Ekkor az izomrendszerüket sem terheljük túl. A kisgyerekek általában szeretik ha masszírozzák őket, a pozitív visszacsatolás azonnal észrevehető rajtuk, de ha azt látjuk rajtuk, hogy nagyon nem élvezik, akkor inkább ne erőltessük.

Fontos, hogy a különböző speciális terápiákat, illóolajokat, aromákat lehetőleg kerüljük. Kisebb súlyuk miatt ezek koncentráltabban hatnak rájuk, és egy esetleges allergiás reakció esetén nagyon komoly következményei is lehetnek ezeknek. Erre külföldön, egzotikus helyeken különösen kiemelten figyeljünk.

Szintén fontos, hogy a masszázs intimitása visszaélésekre is okot adhat, ezért lehetőleg ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekünket, különösen idegen helyeken.

Sport, illetve kamaszkori masszázs

A kamaszkorral együtt eljön gyermekeink hirtelen megnyúlása, és vele együtt a sportsérülések, sportbalesetek kora is. Kamasz gyermekeknél nem ritka, hogy egy év alatt 20 centimétert is megnyúlnak, és mivel az izomzat erőssége nem feltétlen tudja követni ezt a növekedési iramot, ez a váz és izomrendszer túlterhelődését okozza.Ennek a túlterhelésnek az izmok görcsölése, húzódása, súlyosabb esetben a csontok elmozdulása, kiugrása, deformálódása, illetve a gerincből kilépő idegek ki/becsípődése a következménye, és persze sok-sok fájdalom.

A masszázs során a (túl)terhelésnek kiemelten kitett területeket kezeljük: a gerincoszlopot, a nyakat, a vállakat, és a lábakat. A hát masszírozásánál a gerincoszlopot tartó izomkötegek fellazítása a cél, illetve láb esetén a comb és vádli görcsölését orvosolhatjuk masszázzsal, de a fájó boka, és térd fájdalma is enyhíthetők, megszüntethetők.

Az egész nap az iskolában hanyag tartással ülő gyermekeinknél sokszor jelentkezik nyaki- illetve fejfájdalom. Náluk egy nyak- és vállövi masszázs sokat javíthat ezeken fájdalmakon.

Talpmasszázs

Talpmasszázzsal rengeteg betegséget lehet kezelni, ugyanis a talp idegellátása rendkívül gazdag, több mint hetven ezer idegvégződés található rajta. Ezért alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljük. Minden szervnek megvan a pontos helye és gyógyítási módja a talp refelxológiában.

A talpunk megfelel a testünk térképének, minden terület egy-egy szervnek feleltethető meg. A különböző szervek helye megtalálható a talpon. Egységet alkot a két láb, a bal és a jobb testfélhez igazodva. Az úgynevezett kettős szervek - például a vesék - területei mindkét lábon megtalálhatók. Azon testrészek területei, melyek középen helyezkednek el - így a pajzsmirigy - mindkét talp belső felületén vannak.

A talpon nemcsak rengeteg idegvégződés található, de a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek. Testünk akkor működik egészségesen, ha benne az energia szabadon áramlik, és átjár minden sejtet. Amikor az áramlás valahol valamiért elakad, akkor az ott levő szervben energiahiány alakul ki, vagyis megbetegszik. Megfelelő talpmasszázs rengeteg problémán segíthet, hiszen a lábfejünkön, a talpunkon található speciális zónák masszírozása hatással van szervrendszerjeinkre.

A talp helyes masszírozása szabályozza a hormontermelő mirigyek működését és csökkenti az esetleges fájdalmakat. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, és a reumát is. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, és erősíti az immunrendszert. Energiákat tesz szabaddá, mellyel a tartás, és az arckifejezés is megváltozik. Lelki problémákban is segítséget nyújthat.

Masszázs előtt vagy után, érdemes egy jó lábfürdőt venni:

Frissítő lábfürdők:

Lavórba öntsünk meleg vizet, majd csepegtessünk bele 10-15 csepp rozmaring-illóolajat. Egy másik edénybe öntsünk hideg vizet. Először tegyük a lábunkat a meleg, illóolajos vízbe egy percre, majd a hidegbe körülbelül húsz másodpercre. Ezt ismételjük meg többször, végül rövid időre merítsük lábunkat a hideg vízbe, és töröljük szárazra.

A lavórt öntsük meg 35-38 fokos vízzel, és adjunk hozzá 5-8 csepp illóolajat. A citrom- és grapefruit-olaj salaktalanító és vízhajtó hatású, a levendula csökkenti az idegességet, a rózsa harmonizáló.
Körülbelül 15 percnyi fürdési idő után (vagy lehet rövidebb is, zárásként hideg leöntéssel) szárítsuk meg és krémezzük be a lábunkat.

Nem ajánlott a talpmasszázs a következő esetekben:

Lázas betegségek, ízületi gyulladások, gombás fertőzések, bőrviszketések esetén kerülendő a talpmasszázs, de a mélyvénás trombózis, vénák gyulladása, visszér, fokozott vérzékenység, erősen dagadt, ödémás láb, sőt a havi vérzés első két napja esetén sem ajánlott. Ne alkalmazzuk terhesség alatt. TBC esetén, rosszindulatú daganatok utolsó stádiumában sem szabad, valamint a nagyon legyengült, idős betegeken és pszichiátriai betegségben szenvedőkön sem segítünk vele - pacemaker-es beteg is kerülje.